NSJV Zanshin

Wedstrijdvormen

Tijdens onze trainingen wordt zowel aandacht besteed aan jiu-jitsu als pure zelfverdiging alswel de wedstrijdvormen. Er zijn de volgende wedstrijdvormen:

Kata

Sinds een aantal jaren bestaan er Ebo-no kata wedstrijden voor jiu jitsu. De Japanse term kata betekent ‘vorm’, het is een stijloefening die in verschillende vechtkunsten terugkomt. Het Ebo-no kata wordt door een koppel uitgevoerd, zij simuleren een gevecht op basis van strikt voorgeschreven technieken. Er zijn 20 aanvallen, waaronder trappen, stoten, vastpakkingen en aanvallen met een mes of stok. Het duo probeert de technieken zo perfect mogelijk uit te voeren. Een jury beoordeelt hen op techniek, maar ook op dynamiek en chemie tussen de jitsuka’s. Bij dit type wedstrijd zijn er regels die zijn gericht op kledingvoorschriften, de positie op de mat en het groeten (het naar de jury en elkaar buigen).

Duo System

In duo system wedstrijden wordt net als in het kata met koppels gewerkt. Een koppel bedenkt verdedigingen als reactie op de aanvallen uit het Ebo-no kata en voeren ze samen uit. Uke krijgt van de scheidsrechter een van de vaststaande aanvallen opgelegd. De jury wijst punten toe gebaseerd op de houding van de deelnemers, de effectiviteit en snelheid van de technieken, de kracht die erin zit, de controle erover en het realisme van zowel aanval als verdediging.

Fighting System

Een andere wedstrijdvorm is het fighting system. Hierbij nemen twee tegenstanders van gelijk geslacht uit dezelfde gewichts- en leeftijdsklasse het tegen elkaar op in partijen van drie minuten. De wedstrijd bestaat uit drie fases, degene die in alle fases een vol punt ofwel ‘ippon’ scoort wint. Als dat niet gebeurt wint degene met het hoogste puntentotaal. In de eerste fase pogen de opponenten te scoren door een goed geplaatste trap of stoot. Als één van de twee de ander vastpakt begint de tweede fase, waarbij effectieve neerhaaltechnieken, klemmen en verwurgingen punten opleveren. In de derde fase krijg je punten voor houdgrepen en als de tegenstander zich overgeeft door bijvoorbeeld een armklem. Als de rivalen het contact verbreken begint de eerste fase opnieuw. Er bestaat een flink aantal regels over welke technieken uitgevoerd mogen worden om de veiligheid te waarborgen.